RVASVT/HACCP
Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (RVASVT) sistema - tai mokslu pagrįsta sistema, sukurta siekiant nustatyti konkrečius rizikos veiksnius ir jų kontrolės veiksmus, kad būtų užtikrinta maisto produktų sauga ir kokybė.
Pagrindiniai RVASVT sistemos principai:
RVASVT plano sudarymo etapai:
RVASVT grupės sudarymas;
Produkto/ žaliavų aprašo parengimas;
Technologinio proceso schemos sudarymas ir patikrinimas gamybos vietoje;
Būtinųjų programų parengimas;
Rizikos veiksnių nustatymas;
Svarbių valdymo taškų nustatymas;
SVT kritinių ribų nustatymas;
Stebėsenos sistemos kiekviename SVT nustatymas ir verifikavimas;
Korekcinių veiksmų nustatymas;
Tikrinimo procedūros ir dokumentacijos parengimas.
Nustatomi rizikos veiksniai;
Identifikuojami svarbūs valdymo taškai (SVT);
Kiekvienam SVT nustatomos kritinės ribos;
Nubrėžiama riba tarp to, kas priimtina ir kas nepriimtina, kad būtų vykdoma identifikuotų rizikos veiksnių prevencija, šalinimas ar jų sumažinimas;
Veiksmingų SVT stebėsenos, tikrinimo procedūrų nustatymas ir vykdymas;
Korekcinių priemonių nustatymas, kai stebėsenos metu nustatoma, kad SVT nevaldomas.