RVASVT/HACCP

Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (RVASVT) sistema - tai mokslu pagrįsta sistema, sukurta siekiant nustatyti konkrečius rizikos veiksnius ir jų kontrolės veiksmus, kad būtų užtikrinta maisto produktų sauga ir kokybė.
Pagrindiniai RVASVT sistemos principai:
RVASVT plano sudarymo etapai:

  • RVASVT grupės sudarymas;
  • Produkto/ žaliavų aprašo parengimas;
  • Technologinio proceso schemos sudarymas ir patikrinimas gamybos vietoje;
  • Būtinųjų programų parengimas;
  • Rizikos veiksnių nustatymas;
  • Svarbių valdymo taškų nustatymas;
  • SVT kritinių ribų nustatymas;
  • Stebėsenos sistemos kiekviename SVT nustatymas ir verifikavimas;
  • Korekcinių veiksmų nustatymas;
  • Tikrinimo procedūros ir dokumentacijos parengimas.

  • Nustatomi rizikos veiksniai;
  • Identifikuojami svarbūs valdymo taškai (SVT);
  • Kiekvienam SVT nustatomos kritinės ribos;
  • Nubrėžiama riba tarp to, kas priimtina ir kas nepriimtina, kad būtų vykdoma identifikuotų rizikos veiksnių prevencija, šalinimas ar jų sumažinimas;
  • Veiksmingų SVT stebėsenos, tikrinimo procedūrų nustatymas ir vykdymas;
  • Korekcinių priemonių nustatymas, kai stebėsenos metu nustatoma, kad SVT nevaldomas.