RVASVT sistemos kūrimas

Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (RVASVT) sistema - tai mokslu pagrįsta sistema, sukurta siekiant nustatyti konkrečius rizikos veiksnius ir jų kontrolės veiksmus, kad būtų užtikrinta maisto produktų sauga ir kokybė.

Pagrindiniai RVASVT sistemos principai:

RVASVT plano sudarymo etapai:

  • RVASVT grupės sudarymas;

  • Produkto/ žaliavų aprašo parengimas;

  • Technologinio proceso schemos sudarymas ir patikrinimas gamybos vietoje;

  • Būtinųjų programų parengimas;

  • Rizikos veiksnių nustatymas;

  • Svarbių valdymo taškų nustatymas;

  • SVT kritinių ribų nustatymas;

  • Stebėsenos sistemos kiekviename SVT nustatymas ir verifikavimas;

  • Korekcinių veiksmų nustatymas;

  • Tikrinimo procedūros ir dokumentacijos parengimas.

  • Nustatomi rizikos veiksniai;

  • Identifikuojami svarbūs valdymo taškai (SVT);

  • Kiekvienam SVT nustatomos kritinės ribos;

  • Nubrėžiama riba tarp to, kas priimtina ir kas nepriimtina, kad būtų vykdoma identifikuotų rizikos veiksnių prevencija, šalinimas ar jų sumažinimas;

  • Veiksmingų SVT stebėsenos, tikrinimo procedūrų nustatymas ir vykdymas;

  • Korekcinių priemonių nustatymas, kai stebėsenos metu nustatoma, kad SVT nevaldomas.