
Atsekamumo sistemos svarba maisto produktų tiekimo grandinėje
Maisto sauga yra viena svarbiausių šiuolaikinės visuomenės problemų, ir atsekamumo sistemos vaidina esminį vaidmenį užtikrinant, kad maisto produktai būtų saugūs vartotojams. Atsekamumas leidžia greitai ir tiksliai identifikuoti maisto produktų kilmę, jų sudėtį ir platinimo grandinę. Tokios sistemos ne tik užtikrina aukštą maisto produktų saugos lygį, bet ir sustiprina pasitikėjimą tiek vartotojų, tiek verslo partnerių tarpe.
Kas yra atsekamumas?
Atsekamumas – tai galimybė atsekti maisto produktą visoje jo gamybos, perdirbimo ir platinimo grandinėje. Pagal ES reglamentą (EB) Nr. 178/2002, visi maisto verslo operatoriai turi būti pajėgūs atsekti savo produktų kilmę, įskaitant visas žaliavas (įskaitant pirminę pakuotę), ir žinoti, kur tie produktai nukeliauja po jų apdorojimo. Atsekamumo sistema leidžia greitai identifikuoti produkto tiekėjus ir vartotojus bei, esant būtinybei, greitai pašalinti nesaugius produktus iš rinkos.
Kodėl atsekamumas svarbus?
Atsekamumo sistemos tikslas yra ne tik apsaugoti vartotojus, bet ir užtikrinti, kad bet koks nesaugus ar neatitinkantis teisės aktų produktas būtų greitai identifikuotas ir pašalintas iš rinkos. Tai ypač svarbu maisto saugos incidentų atveju, kai reikia atšaukti ar išimti iš prekybos užterštus ar nekokybiškus produktus.
Protrūkio atvejis šaldytose daržovėse
Geras atsekamumo sistemos pavyzdys yra 2018 m. L. monocytogenes bakterijų protrūkis, kilęs dėl šaldytų daržovių. Tuo metu keletas Europos šalių buvo priverstos atšaukti produktus iš rinkos po to, kai buvo nustatyta, kad kai kurių šaldytų daržovių partijos buvo užterštos pavojinga bakterija. Gamintojui dėl įdiegtos atsekamumo sistemos pavyko greitai identifikuoti kokiame konkrečiame fabrike daržovės buvo gaminamos ir tiekėjai galėjo greitai surasti visus nesaugius produktus. Tokiu būdu produktai buvo greitai pašalinti iš rinkos, o vartotojai buvo įspėti apie riziką.
Atsekamumo sistemos teisiniai reikalavimai dėl įrašų saugojimo
Pagal ES reglamentą (EB) Nr. 178/2002 ir Lietuvos Respublikos teisės aktus, maisto verslo operatoriai turi turėti atsekamumo sistemą, leidžiančią identifikuoti tiek tiekėjus, tiek galutinius vartotojus. Kiekvienas produktas turi būti paženklintas ir susietas su tiekimo bei gamybos dokumentacija, užtikrinant galimybę greitai reaguoti į bet kokius galimus nesaugių produktų atvejus.
Pagal HN 15:2021 “Maisto higiena” normos reikalavimus, su maisto sauga ir jos priežiūra susijusi dokumentacija turi būti saugoma skirtingą laiko tarpą, priklausomai nuo produktų rūšies žr. Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“ 28 p.
Šie reikalavimai yra būtini norint užtikrinti, kad kiekvienas maisto produktas būtų atsekamas ir atsakingi operatoriai galėtų pateikti reikiamą informaciją kontrolės atveju.
Atsekamumo svarba gamybos proceso metu
Atsekamumo sistema yra ne tik būtina saugai užtikrinti, bet ir padeda efektyviau valdyti gamybos procesus. Pavyzdžiui, šokolado gamyboje, kai žaliavas tiekia įvairūs tiekėjai, gamintojai turi užtikrinti, kad kiekviena partija būtų tinkamai atsekama pagal naudojamas žaliavas. Jei būtų nustatyta, kad viena iš žaliavų, pvz., pieno milteliai, turi kokybės problemų, gamintojas galėtų greitai nustatyti, kuriuos produktus būtina atšaukti, sumažindamas finansinius nuostolius ir apsaugodamas prekės ženklą.
Šalčio grandinės atsekimas
Maisto produktų tiekimo globalizacija dėl besikeičiančių vartotojų poreikių skatina globalizuoti ir šalčio grandinę, taip užtikrinant maisto saugą visoje maisto tiekimo grandinėje.
Siekiant užtikrinti griežtus maisto saugos reikalavimus, tikrinama produkto laikymo aplinkos ir produkto temperatūra visoje produkto tiekimo grandinėje: šaldymo įrenginiuose, gamybos cechuose, pakrovimo – iškrovimo vietose.
Šiuolaikinės mobilios technologijos leidžia atsekti krovinio buvimo vietą realiu laiku ir sekti informaciją apie temperatūrą viso produkto transportavimo metu. Keitimasis informacija apie maisto produktų gabenimo laiką ir temperatūrą, visoje tiekimo grandinėje, ne tik pagerintų produkto saugą ir kokybę, bet ir padidintų informacijos matomumą, taip būtų pagerintas transporto planavimas.
RVASVT vaidmuo atsekamumo sistemoje
RVASVT sistema – tai mokslu pagrįsta sistema, kuri identifikuoja galimas rizikas ir svarbius valdymo taškus gamybos procese. RVASVT padeda užtikrinti, kad kiekviename maisto produktų gamybos etape būtų užkirstas kelias rizikoms, užtikrinant, kad galutinis produktas būtų saugus. Kuriant RVASVT sistemą, maisto verslo operatoriai taip pat privalo rinkti ir analizuoti duomenis, kurie yra esminiai atsekamumo sistemai.
Sistemų tikrinimas ir peržiūra
Atsekamumo sistemos turi būti reguliariai tikrinamos ir atnaujinamos, kad atitiktų naujausius teisės aktus bei geriausią praktiką. Kasmetinis sistemos vertinimas padeda užtikrinti, kad viskas veiktų sklandžiai ir kad duomenys būtų lengvai pasiekiami. Taip pat rekomenduojama periodiškai vykdyti praktinius atsekamumo sistemos testavimus, įtraukiant įvairius padalinius, kurie dalyvauja maisto produktų tiekimo grandinėje.
Išvada
Atsekamumo sistema yra labai svarbi maisto saugos dalis. Ji leidžia užtikrinti, kad vartotojai gautų saugius ir kokybiškus produktus, o maisto verslo operatoriai galėtų greitai reaguoti į galimus maisto saugos incidentus. Kiekvienas operatorius turi įdiegti ir palaikyti efektyvią atsekamumo sistemą.